Bemutatkozás

7:43:00

Főzni egyszerű - mondják ezt azok, akik már évek óta főznek. De mi van azokkal, akik most kezdenék.
Nehéz-e a főzés? A válasz számomra egyszerű: nem, akkor se volt az, amikor kezdtem. Miért nem volt nehéz? - kérdezheted kedves olvasom (ugye nem baj, ha tegeződünk, elvégre sokszor fogunk még találkozni).
Kis gyermekként nagyon sokszor figyeltem édesanyámat, mamáimat, és apukámat főzés közben, ezért rengeteg minden ott van a fejemben és tudom mi az: a csipetnyi, ízlés szerint, kiskanálnyi, késhegynyi, miért sózta le a mamám a húst vagy éppen a salátának valót, miért nem használt mérleget főzéskor, miért kóstolta az ételt, miért csinált felesleges dolgokat és másokat miért nem? Így nem volt probléma mikor egy receptben szembesültem velük. Kezdetben persze tettem mindent a recept szerint, aztán csodálkoztam: miért más az íze  mint otthon?, mert úgy fűszereztem, hogy a receptben 2 gr-ot ír, de mi otthon nem annyit tesszük bele. Tudtam azt is mikor bográcsoztunk az osztállyal, hogy a hús még nem jó, mert anyu legalább három órát szokta főzni, de a megbízott szakács szerint jó volt, aztán visszatettük főni.  Aztán persze ott van a sok gasztro műsor a tv-ben, interneten. A szakács csak cakundpakli meghámoz pillantok alatt egy hagymát és fel is szel. Rájöttem, mikor a sürgősségin voltam egy vasárnap délután el-nem-akar-állni-a-vérömlése-az-újamból panasszal, hogy nem éri meg sietni. A rutint és a gyorsaságot, majd a tapasztalat és türelem hozza. Belegondolva a családi szakácsaink se szelik olyan gyorsan a hagymát.
Hogy egyszerűvé varázsoljam számodra is ezt a főzést lesz majd néhány bejegyzés, ami ezeket fogja felfedni előtted. De addig is itt egy kis ízelítő a címekből:
Rend a lelke: A konyhai higiénia
Konyhai barátaink: Főzés & Sütés
Mennyi az annyi?: Mértékegységek
A kamra lakók: Elengedhetetlen nyersanyagok
Könnyű vagy Nehéz?

Kiskalauz:Kitekintők

You Might Also Like

0 megjegyzés

Subscribe